FLAK 3.7 cm

De voorbereiding en uitvoering

Eindelijk is het dan zover. De FLAK 3,7 cm is zover gereed gemaakt dat, met alle vergunningen en benodigdheden, deze eindelijk geplaatst kon worden. Vele uren vrijwilligerswerk, in het veld, en achter ‘het bureau’ , hebben er voor gezorgd dat de FLAK na 75 jaar weer toonbaar is aan een breed publiek.

Tot in de laatste details is er aandacht voor geweest om straks het verhaal van deze FLAK, binnen de Stelling, te kunnen vertellen.

Opening en festiviteiten

Natuurlijk mag er een klein feestje gevierd worden. De opening op deze 25 mei van de 409 bunker vond plaats door dhr.(Kees) C. Neisingh , tot 2004 Bevelhebber Generaal van de KMAR. Daarvoor Hawk Raket/luchtverdediging e.d. en hij is tevens auteur van het boek Radar Nederland. Ofwel … een autoriteit op dit gebied. Na de prima opening van Kees was het de beurt aan dhr. Pleun Briggeman. Pleun was tuinder eigen bedrijf op de koude grond in polder Stuifakkkers, Hij heeft vele bestuursfuncties bekleed, maar nog belangrijker, heeft verplicht voor de Duitsers moeten werken , dus is zeker ervaringsdeskundige met zijn 94 jaar.

Na de fantastische speech van Pleun (gebruik de button om deze nog even rustig na te lezen) was de Stichting weer iets ‘rijker’ . Samen met het openstellen van een ‘nieuwe’ bunker, de 409 Vermittlungsbunker, is er weer een mijlpaal bereikt door de Stichting Biberbunker.

 

Hieronder staat in slight vorm de rode draad van de FLAK weergegeven, vanaf de vondst in de winter van 2013 tot en met de opening op deze dag.