Informatie:

Het verhaal:

Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig genoemde Biberbunker, een enorme betonnen kolos opgebouwd met 3 meter dikke muren. De bunker en Stelling, waarin deze zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie. In Nederland waren er 3 van deze stellingen. Inmiddels is op Terschelling de Tigerstelling ook weer nieuw leven ingeblazen, de 3e variant in Zandvoort is helaas onder het zand verdwenen.

De Biberbunker, door de Duitsers officieel benoemd als het ST-type L487, codenaam Bertha,  is vanwege zijn bijzondere karakter in WOII, maar ook vanwege zijn latere functie, een bouwwerk dat zeker gezien moet worden. Het verhaal van deze bunker mag u zeker niet missen.

De Biberbunker is gebouwd als radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht  ("Luftwaffe"). Van hieruit werden acties ondernomen om geallieerde bommenwerpers, op weg naar (maar ook komende van) Duitsland, te onderscheppen.

De bunker is onderdeel van het Luftwaffe complex genaamd "Stelling Biber", een kleine 100-tal bouwwerken. De bunkers hadden verschillende codenamen en nummers en waren verschillend in verschijningsvorm en functie.

De perioden waarin we de Biberbunker moeten bezien betreft:

(I)  de periode 1940 - 1942 :
       de invasie en de gevolgen voor Oostvoorne

(II) de periode 1943 - 1945 : 
       de uitbreiding van de bunkerbouw,
       het ontstaan van de Biberbunker en 
        het functioneren van de totale Stelling Biber

(III) de periode 1945 en daarna : 
        de functie van de Biberbunker/stelling na de bezetting

(IV) de periode van 1959 e.v 
        de Biberbunker wordt een onderdeel van de Bescherming Bevolking

Bunkers:

Naast de Biberbunker zijn er, als gezegd, nog andere typen bunkers binnen de Stelling Biber. Momenteel worden er ook andere bunkers geopend. Deze zullen als onderdeel van een nieuwe rondleiding bezichtigd kunnen worden.
Het betreft hier de volgende bunkers met erachter de jaartallen van mogelijke i.c. gewenste realisatie:

  • 424 Seeburg Küverbunker (2015/2016)
  • St L 481 Unterstand für Adcock (2015/ 2016)
  • 409 Funktselle Vermittlungbunker (2017/ 2018)
  • Sanitätsbunker (2018/ 2019)
    (nog niet geactiveerd)
  • 428 12 Man-Küverbunker (2018/ 2019)
    (nog niet geactiveerd)