WERK AAN DE 424 (en de 481)

In 2014 kregen wij de mogelijkheid van de Provincie Zuid Holland om te participeren in de "Erfgoedlijn AtlantikWal", een project waar de cultuurhistorische waarde van de AtlantikWal wordt verstevigd en voor een breed publiek herkenbaar moet worden. De hierbij verkregen subsidie voor 2015 is ingezet in fase 1 van "het zichtbaar maken van de gehele Stelling Biber", bestaande uit het vrij en begaanbaar maken van de Adcock 481  en de Seeburg 424 bunker.
Fase 2 zal bestaan uit een verder uitbreiden van de bunkers ( de Vermittlung 409, de Lebensmittel 439 en Sanitäts bunker), het aan oppervlakte vrij maken van een FLAK 409 bunker (uiteindelijk bezitten we een FLAK die we willen laten zien ), (mogelijk) het opstellen van de Würzburg draaischijf en verder wat noodzakelijk is om een kwalitatief aanvaardbare rondleiding door de Stelling te garanderen. Waarbij de mogelijk tevens bestaat om de Lebensmittel 439 in te ruilen voor een 428 manschappenbunker
Uiteraard hebben we hiervoor ter voltooiing de (financiële) ondersteuning van de Provincie voor nodig, maar als het eenmaal gereed is kunnen we stellen dat we voor de toekomst, gezamenlijk met het Zuid-Hollands Landschap, gesteld staan. Voor 2017 gaan we ons weer sterk maken voor de ondersteuning van de werkzaamheden.

Waar staan we nu ?

Sinds afgelopen september 2015  is er door de aannemer hard gewerkt aan het begaanbaar en betreedbaar maken van 2 bunkers, t.w. de Adcock 481 en de Seeburg 424. Voor wat betreft de Adcock is er naar de toegang gegraven, de deur is erin gezet (inmiddels het slot ook al weer enkele malen vernield) en is er gestopt vanwege de winterrust van de vleermuizen. Vanwege de zachte winter hebben we mogelijkheden gezien om wel weer verder te kunnen werken en konden we voor eind februari zeggen; "het werk aan de Adcock is gereed.
Op onze Facebook pagina (zie links in het menu) staan diverse foto's hiervan weergegeven, hieronder natuurlijk ook een paar.

De werkzaamheden worden gefotografeerd, gedocumenteerd en vastgelegd. Op onze facebookpagina maken we hier met regelmaat bericht van en de reacties zijn prima. Het rapport na afloop zal op deze pagina voor de liefhebbers te downloaden zijn .

Direct na het werk aan de Adcock is de aannemer (loon en klusbedrijf A. Doorduin) overgestapt naar de Seeburg 424 , direct gelegen naast onze 'Biberbunker'.  Deze bunker heeft m.n. gefunctioneerd in de periode 40-42 van WOII . Deze bunker bevindt (of beter gezegd bevond) zich volledig onder het zand en is dus niet afhankelijk van vleermuizenrust. Ook in de toekomst is na het openmaken deze bunker a priori niet bestemd voor de vleermuizen in dit gebied.

Hieronder wat foto's van de werkzaamheden.

Hienaast zie u de raampartijen in het zgn voorverblijf. Deze raampartij werd afgeschermd met een soort scherfmuur ten behoeve van de verblijfsveiligheid in de bunker.

 

 

Het grote compartiment, zoals links op de tekening zichtbaar. Enorm veel zand lag hierin en met behulp van sommige vrijwilligers van de bunker (m.n.    ) is deze inmiddels open gemaakt

 

 

Het opengraven van de trap gaf in ieder geval het positieve zicht dat de trap als zodanig nog helemaal gemetseld aanwezig was. Inmiddels is deze toegang bereikbaar gemaakt en het betreden van de bunker daarmee mogelijk.

 

 

Deze bunker, ook wel aangeduid als Seeburg-Auswerte-Bunker in Verstärkt Splittersichere Ausführung was de voorloper van de Bertha, misschien wel de voorloper van de gehele Biberstelling. De gegevens van de toenmalige radarposten en van de FluWa werden telefonisch doorgegeven. Dit gebeurde via de Vermittlung 409 bunker die tegenover deze bunker aan het huidige ingangspad is gelegen. Logisch dat de Stichting grote waarde hecht aan ook het openmaken van deze bunker. De samenwerking tussen deze bunkers was de eerste belangrijke stap in de opzet van een lucht- of radaroorlog.

In de grote centrale ruimte (zie plattegrond) waren 2 verticale kaarten opgesteld, één voor de gegevens van de naastgelegen Freya radar en de andere voor de gegevens die doorgegeven werden door de FluWa.

Verder in deze ruimte was een soort kelder aangebracht van ca 1½ meter, dit voor de opstelling van de plottafel behorende bij de Seeburgtisch waarop de gegevens werden verwerkt van (uiteindelijk) de beide Wurzburgradars. Aangezien hier 'slechts' plaats was voor 1 plottafel werd gesproken over het "Seeburg Lichtenstein Verfahren", ook wel, niet helemaal onterecht benoemd als 'die helle Nachtjagd' (HENAJA).

Dit systeem werd na de jaren 42 door de Duitsers verder geperfectioneerd, in de hiernaast gelegen Bertha kwamen o.a. twee plottertafels en samenwerking tussen diverse radartypes, FluWa e.d. werd uitgebreid. Uiteindelijk zou dit leiden tot de uiteindelijke eindopstelling geheten:

"Himmelbett-Verfahren

 

De uitwerking van dit Himmelbett-systeem wordt uitgebreid verteld in onze rondleidingen 

In de maanden maart en april van 2016 is er hard gewerkt om de werkzaamheden voor het zomerseizoen, de rondleidingen, gereed te krijgen en met grote trots mogen we zeggen dat dit is gelukt. De opening van deze bunkers op 18 mei was dan ook een groots succes.