OPENING SEEBURG

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 18 mei is ondergrote belangstelling van de Provincie Zuid-Holland, het college van B&W Westvoorne, de gemeente Hellevoetsluis, sponsors en alle vrijwilligers de openingshandeling geweest van Fase 1 van ons project, genaamd "NATUUR EN BUNKERWANDELING". In dit project was de eerste fase gebaseerd op het openen en begaanbaar maken van de 424 Seeburg en de 481 Adcock bunker (zie werk aan deze bunkers).

 

In de lokale pers is veel aandacht besteed aan de opening maar toch ook hieronder een kleine impressie van deze voor ons bijzondere dag.

 

Reeds vroeg in de morgen moest Ton vd Hoeven (onze PR-functionaris) zich melden bij de ingang van de stelling: Radio Rijnmond had aangekondigd met het programma "Rijnmond wordt wakker" een impressie te willen verzorgen. (gebruik de link voor meer info). Dit sloeg blijkbaar zo aan dat ook TV -Rijnmond langs wilde komen en , dwars door ons reguliere programma heen, om 12.00 uur opnamen wilde komen maken (onderdeel van het dagelijkse nieuws).

 

Daarnaast hadden we natuurlijk ook nog ons reguliere programma nog af te werken. Alle aanwezigen waren mooi op tijd binnen en met een kleine vertraging startten we met het reguliere programma. Na de inleidende tekst van Barry Zuidgeest, die aangaf dat we zeker nog niet zijn waar we willen zijn maar dat we wel goed op weg zijn, was het de beurt aan dhr. Michiel Houzagers, directeur van het Zuid-Hollands Landschap. Een inspirerend verhaal, waarbij de rode draad was dat ook het ZHL al sinds de oprichting in de jaren 30 van de vorige eeuw de samenwerking tussen cultuur en natuur nastreeft . Het begrip "vrijwilligers" werd door hem als heel waardevol omschreven , iets wat door de gedeputeerde van de Provincie Zuid Holland, dhr. Rik Janssen ook werd beaamt. Ook hij gaf aan dat de Provincie veel waarde hecht aan het erfgoed en, op persoonlijke titel, refereerde aan de lerende factor naar onze jeugd en "de ernst van de oorlog en het nooit meer mogen voortkomen van zo'n situatie" belangrijk achtte. Juist de tijd en energie die dus door vrijwilligers hieraan wordt besteed is van groot belang. Zonder daarmee vrijwilligers te willen passeren, allen worden binnen onze Stichting als belangrijk gezien, werden toch Martien 't Mannetje en Leen Snoey in het zonnetje gezet. Zij zijn dagelijks met de aannemer van september tot op heden bezig geweest aan de 2 bunkers die we deze dag openden, dus een bedankje was zeker op zijn plaats.

 

Direct na alle lovende woorden was het tijd om de officiële openingshandeling te verrichten en middels het verwijderen van een doek door dhr Janssen werd het project geopend. Dhr Janssen memoreerde nogmaals aan het belang van de vrijwilligers op ons openingsbord en vond eigenlijk dat zeker naast zijn naam een extra stukje tekst moest komen te staan met daarop "met dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten". Een mooi gebaar en een reden om gezamenlijk te toosten op het succes en op de gezamenlijke samenwerking.

 

Uiteraard mocht een bezoek aan de 424 Seeburg bunker en een wandeling door de Stelling niet ontbreken en onder  leiding van Adrie Doorduin, die naast een gepassioneerde aannemer tevens een vakkundig gids is, werd een kleine 2 km duintrail afgewerkt. Ook hier werd gememoreerd aan de immense grootte van deze Luftwaffe stelling en het werk dat de Stichting aan deze Stelling heeft.

Uiteindelijk een boeiende en inspirerende dag.

 

Dhr. Bram Kap (Stichting Vestingwerken Hellevoetsluis ) heeft een prachtige fotoreportage gemaakt van deze dag: